samedi 15 septembre 2007

3rd Jew's Harp Festival in Kecskemet, Hungary, 21-23 september 2007

Organizer, host: Kecskemét Youth Centre, Co-organizer: Eurokult International Cultural Association

Jew's harp is one of the oldest and most universal instrument in the world. Its history goes back to more than 15000 years ago and it's known almost all over the globe. This tiny instrument is not only symbol of national identity but also makes a bridge between remote cultures. Its simple structure and wonderful sound can connect the most ancient rituals to the modern music of present age.

The Kecskemét Youth Centre is organizing the Hungarian Jew's Harp Ferstival for the third time and every year we want to introduce the most acknowledged players world-wide besides the best Hungarian Jew's harpers and bands. The board of the International Jew's Harp Society visited the festival in 2005 and then chose Kecskemét to organize the 7th International Jew's harp Festival and Conference with more than 50 nations participating in 2010.

The chief organizer of the event is Áron Szilágyi, a board member of the International Jew's Harp Society, internationally acknowledged musician. He was the the program organizer of the Jew's harp World Festival in Amsterdam in 2006 and is organizing the program for the 6th International Koukin Festival in Hokkaido in 2008.

Program

SEPTEMBER 21st FRIDAY
YURT in the courtyard
19:00 Yurta-opening ceremony: Leo Tadagawa's photoexhibition opening
Alexander Horsch: Ancient music and tradition concert

SEPTEMBER 22nd SATURDAY
YURT in the courtyard
11:00 Musical playground for children
13:00 Film: A Glimpse on the Jew's Harp - a film by Catherine le Maignan
14:20 Jew's harp class for beginners, semi advanced: Szilágyi Áron
15:00 Human Beatbox class to youngsters. How to create the best rhythms only by human voice: Döme - Hungarian beatbox champion
16:00 Film: Trümpi, a film by Iwan Schumacher
17:30 Leo Tadagawa' presentation

PRESENTATION ROOM
15:00 Asian overtone singing workshop: Tran Quang Hai
17:30 Didjeridoo workshop, mastercourse: Markus Meurer

CONCERTHALL (admission: 700 Ft and 1000 Ft)
19:30 Lucy wright (UK)
19:50 First Women Jew's harp Ensemble
20:00 Zsirmik István and his band
20:30 Leo Tadagawa /JPN/
20:50 Szilágyi Áron - spheric Jew's harp concert
21:20 Kim Borisov /YAK/
21:50 Luca Recupero /ITL/
22:30 Flótás - moldvan traditional music
23:00 Tran Quang Hai /VIETNAM/
23:30 Airtist /D-H/
24:00 Closing gala

SEPTEMBER 23rd SUNDAY
YURT in the courtyard
11:00 Finn-ugric ancient stories, tales for families: Zsirmik István

✻ The program is subject to change
Admission: 1000 Ft, students: 700 Ft

Leo Tadagawa
A tokiói művész a Magyar Dorombfesztiválok egyik állandó szereplője, de ugyanez elmondható a világ jelentósebb dorombfesztiváljairól is. Mindamellett, hogy a legnagyobb dorombgyűjtőnek és kutatónak tratják, kiváló játékosa a jakút Khomusnak (így nevezik Sacha nyelven a dorombot). 2008-ban Japánban, Hokkaido szigetén rendezik meg a 6. Nemzetközi Dorombfesztivált és Kongresszust, melynek főszervezője Leo Tadagawa. Kecskeméti látogatása kiváló lehetőséget teremt arra, hogy meghallgassa a jövő tehetségeit egy helyen, valamint előkészítse szervezőtársaival a jövő évi fesztivált .
Fellépése:
•szeptember 21, péntek, 19:00 kiállításmegnyitó, Jurta
•szeptember 22, szombat , 17:30 előadás, Jurta
•szeptember 22, szombat, 20:30 koncert, Színházterem
képek | audio | video

Alexander Horsch
A német származású, de magyar identitással bíró zenésznek sem ez lesz az első alkalom, hogy Kecskeméten zenél. A tavalyi dorombfesztiválon adott egy rövidebb ízelítőt, abból, hogy mennyire sokszínű előadóművész. Ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy idén a Dorombfesztivál előestéjeén, meghitt környezetben, a Jurtában, Leo tadagawa kiállításának megnyitója alkalmából a tér és idő korlátait elfeledve mutatja be "Ősi zene és hagyomány" c. koncertjét. A fellépésen a kazah eredetű dallamoktól kezdve egész közép-Ázsián át a gyimesi énekekig szólalnak meg a különböző hangszerek.
Fellépése:
•szeptember 21, péntek, 19:00 kiállításmegnyitó, Jurta
képek | audio | video

Lucy Wright
Az angliai Yorkban élő 22 éves hölgy doromb iránti szeretetét nagybátyjától, a neves újságírótól, Michael Wrighttól örökölte. Ifjú kora ellenére a világ több "dorombközpontját" meglátogatta, legutóbb Jakútiában járt, hogy a helyi mesterektől tanuljon. Szóló játékosként hagyományos angol és ír népdalokat játszik, de ajakút mesterek is mélyen inspirálták játéktechnikáját. Diplomamunkájának témája -nem meglepő módon: a doromb.
Fellépése:
•szeptember 22, szombat, 19:30 koncert, Színházterem
képek | audio | video

Zsirmik István és a Yenisei
A Yenisei belső-ázsiai népek zenéjét szólaltatja meg Zsirmik István vezetésével. Vasárnap délelőtt gyerekeknek és szüleiknek fognak szólni a manysi és hanti népmesék a jurtasátorban, Zsirmik István előadásában.
Fellépése:
•szeptember 22, szombat, 20:00 koncert, Színházterem
•szeptember 23, vasárnap, 11:00 családi mesemondás, Jurta
képek | audio | video

Szilágyi Áron
Megfogalmazása szerint periszférikus dorombkoncerttel fogja a közönséget szórakoztatni. A jelenlévőket körülölelő hangokkal, a hangfalakból kicsorduló, lüktető , dorombzenével fogja más tudatállapotba konvertálni.
Fellépése:
•szeptember 22, szombat, 14:20 workshop, Jurta
•szeptember 22, szombat, 20:50 koncert, Színházterem
képek | audio | video

Luca Recupero
A szicíliai Cataniában élő Recupero hazájában szervezi a nemzeti Marranzano Festivált. A marranzano a doromb szicíliai elnevezése. Arrafelé legalább annyira tipikusan helyi népi hangszernek gondolják, mint általában Magyarországon hiszik az emberek, hogy ezt a hangszert máshol nem is ismerik. Luca zenekarával, az Ipercussonicival már egész Európát bejárta, hamisítatlan szicíliai vidámságot hagyva maga körül mindenhol. Szóló fellépésein is a tradicionális játéktechnikát mutatja be. (Ha van egy kis szerencsénk, akkor zenekarával együtt érkezik Kecskemétre.)
Fellépése:
•szeptember 22, szombat, 21:50 koncert, Színházterem
képek | audio | video

Flótás
A doromb magyar nyelvterületen csak a moldvai csángó népzenében számít autentikusnak. A fiatalokból álló Flótás zenekar ezt a hagyományt ápolja. Koncertjükön moldvai tánczenét játszanak. Sajnos a Színházterem nem alkalmas táncmulatságra, de hallgatni ugyanolyan jó ezt a muzsikát, mint ropni rá. A zenekarban hegedű, tapan, kaval, furulya és koboz mellett szólal meg a doromb nagyon tehetséges, fiatal játékosok előadásában.
Fellépése:
•szeptember 22, szombat, 22:30 koncert, Színházterem
képek | audio | video

Tran Quang Hai
A vietnámi születésű, de Franciaországban élő professzor a hatvanas években kezdett dorombon játszani. Fiatalos műsorában sokféle dorombot megszólaltat, többek között olyan hangszert is, amit kifejezetten az ő durva játéktechnikájához készítettek Vietnámban. A doromb mellett kanálon is nagyon virtuóz módon játszik. Ami világhírűvé tette, az nem más, mint az általa kifejlesztett dorombének (felharmonikus éneklés) oktatás speciális módszere, amivel a világ minden részén már többezer embert tanított meg erre a speciális technikára. nem szükséges hozzá énektudás, a módszer a test és tudat kontrolljáról szól.
Fellépése:
•szeptember 22, szombat, 15:00 workshop, Előadóterem
•szeptember 22, szombat, 23:00, koncert, Színházterem
képek | audio | video

Airtist - biodynamictranceproject
"Ez a három srác felment a színpadra hangszernek látszó tárgyak nélkül: az egyiknek a kezében egy nagy fadarab -talán egy didjeridoo- volt, a másik egy kis fémdarabot fogott a fogai között -azt mondják doromb volt, a harmadiknál pedig semmi nem volt, csak a puszta hangja. De néhány másodperccel a koncertkezdés után az egész közönség a legenergikusabb, táncos, ősi partizenét élhette át. Egy percen belül mindenki táncolni kezdett. A mindenféle elektronika nélkül megszólaló hangok egész estére elrepítették a testet és lelket." - Komlós István
Beatbox (szájdob)+didjeridoo+doromb
Fellépése:

•szeptember 22, szombat, 23:30 koncert, Színházterem
képek | audio | video

For further information go to this website: http://doromb.com

3 commentaires:

Anonyme a dit…

Ce festival de guimbardes est attrayant . Beaucoup d'excellents joueurs de guimbardes comme Tran Quang Hai (Vietnam/France), Leo Tadagawa (Japon), Luca Recupero (Sicile / Italie), Kim Borisov (Yakoutie), Lucy Wright (Grande Bretagne) ,Aron Szilagyi et les musiciens hongrois.
J'attend le compte rendu de ce festival . Bravo

Anonyme a dit…

sokat tanultam

Anonyme a dit…

Thanks for the erdekes informacio